Handige checklist!
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Waaraan herken je een vakman?

Waar moet je op letten bij het selecteren van een stukadoor, vloerenlegger of terrazzo-, natuursteen-, allround afbouwbedrijf? Gebruik onze checklist en vergroot zo de kans op vakwerk.

 • Een vakman levert een correcte offerte, waarin alle werkzaamheden zijn weergegeven en neemt alle tijd om de offerte met je door te nemen.
 • Een vakman helpt je kosten besparen. Geef eventueel aan dat je zelf bepaalde (voorbereidende) werkzaamheden wilt verrichten en de vakman vertelt je wat hij precies van je verwacht.
 • Een vakman denkt breder. Hij inventariseert je wensen, geeft advies en toont mogelijkheden. Hij vertelt daarbij desgewenst ook over onderhoud, afwerking en thema’s als brandwerendheid.
 • Een vakman denkt met je mee, maar raadt ook af wanneer je iets onverstandigs voorstelt. Bij een aanbouw bijvoorbeeld wordt je woonkamer een grotere ‘klankkast’, waardoor de akoestiek in je kamer aanzienlijk kan veranderen, of de buren misschien last krijgen van meer contactgeluid. De vakman zal in dit geval een betere geluidsisolatie adviseren.
 • Een vakman bespreekt jouw ‘woongedrag’: heb je bijvoorbeeld huisdieren of (kleine) kinderen? De wijze waarop een ruimte gebruikt wordt, bepaalt mede de keuze voor specifieke constructies en materialen.
 • Een vakman geeft duidelijk aan welke werkzaamheden verricht moeten worden en ook al gebeurd moeten zijn voordat hij aan de slag kan (bijvoorbeeld: dat alle elektra en waterleidingen gelegd moeten zijn). Dat voorkomt vervelende verrassingen.
 • Een vakman maakt heldere afspraken met jou over de afvoer van restmateriaal.
 • Een vakman vraagt naar jouw verwachting van het eindresultaat. Er bestaan allerlei normen en richtlijnen. Zorg dat jullie dezelfde norm (en dus dezelfde verwachting) in gedachten hebben!
 • Een vakman probeert niet sneller dan verstandig is zijn werk op te leveren. Vakmanschap en kwaliteit nemen tijd in beslag, hoewel klusprogramma’s op TV je misschien anders doen geloven.
 • Een vakman kan monsterpanelen laten zien van de materialen die jij overweegt of biedt aan je één van zijn referentieprojecten te bekijken. Zodat je de kwaliteit van zijn werk met eigen ogen kunt zien.
 • Kortom: een vakman staat voor kwaliteit, denkt met je mee en durft vakwerk te garanderen. Check op deze website welke bedrijven vakwerk leveren en garantie.

Hoe kan ik zien dat een bedrijf NOA-garantie geeft?

Alle bedrijven die bij NOA zijn aangesloten, geven automatisch de NOA-Afbouwgarantie of NOA-Natuursteengarantie als ze voor een particuliere opdrachtgever werken. Dit is geregeld in de algemene consumentenvoorwaarden voor het afbouwbedrijf, natuursteenbedrijf en voor grafwerken. Bekijk in ons ledenoverzicht welke bedrijven bij ons zijn aangesloten. Onze keurmerken en logo’s zijn namelijk gewild en helaas wordt er wel eens misbruik van gemaakt. Controleer daarom altijd op deze site of het bedrijf daadwerkelijk bij ons is aangesloten.